Италианска кухня

2017-08-15

Поредица „Кухня на народите”

Създаването на поредицата от статии „Кухня на народите” ще има за цел да щрихова най-интересното и впечатляващото от различни кухни из цялото земно кълбо. Бихме желали да разкрием пред вас магията и разнообразието, през което може да се погледне на храната, в зависимост от различията на географската ширина, климата, традициите, индустриалното развитие и начина на живот.
В третата статия от поредицата ще обърнем внимание на кухнята на Италия.

Италианската кухня е една от най-известните и познати кухни в цял свят. Тя съчетава много регионални традиции в готвенето, всяка от които има своите специфични продукти и местни специалитети. Има много значими регионални ястия, които в последствие са станали национални и са разпространени в различни варианти в цялата страна. Всяко ястие се приготвя по различен начин в различните региони на Италия. Едни от най-познатите местни кухни в Италия са Фриули-Венеция, Трентино-Южен Тирол, Ломбардия, Вале д’Аоста, Пиемонте, Емилия-Романя, Тоскана, Калабрия, както и специалитетите от островите Сардиния и Сицилия. В миналото италианската кухня е била позната в две основни направления – „кухня на висшето общество” и „кухня на простолюдието”, която и до ден днешен е запазила две от основните си ястия – пица и паста, познати и предлагани в различни разновидности в цял свят.

Освен с ястията си, Италианската кухня е позната и с различни местни продукти, влагани в ястията - сиренето, подправките, морските дарове, зехтина и колбасите. Мортадела и прошуто са незаменима част от тази кухня, като те имат различни вариации в различните региони на страната. Няма как да не направим асоциация с Италия, когато чуем за кафе или по-скоро за еспресо и капучино и за вино. Те също са много важна част от италианската кухня и култура.

За италианците храната не е просто храна – те я издигат в култ и винаги намират време за вкусен обяд или вечеря, придружена от чаша вино. Основното ядене в Италия е вечерята. Тя е много богата и обилна. В Италия предпочитат закуската да е сладка, като най-често тя се състои от кроасан, палачинки или препечен хляб със сладко, разбира се придружена от чаша еспресо или капучино.

Не можем да говорим за Италия, без да споменем и италианския сладолед наричан джелато. Освен типичния сладък сладолед, италианците обичат да комбинират сладоледа с интересни съставки,  например поръсен със сол, полят със зехтин или с добавен дафинов лист. Разликата между обикновения сладолед и джелато е в съставките и начина на приготвяне, като джелатото се приготвя от мляко, което го прави с по-ниско съдържание на мазнини, а по време на приготвянето се бърка бавно, за да стане сместа по-гъста и по плътно, което позволява съхранение на по-ниски температури в сравнение с обикновения сладолед.

А ето и няколко интересни Италиански специалитета, които да опитате при следващото си посещение в Италия:

Tortellini en Brodo – това са тортелини, които за разлика от типичните, които се сервират в сметанов сос, плуват в домашен пилешки бульон и са покрити с настърган пармезан. Лесно за приготвяне, но много вкусно ястие, характерно за региона Емилия-Романя.
Cacciucco – това е пикантна яхния от морски дарове, характерна за региона Ливорно. Рибата и морските дарове се приготвят в бульон с много домати и чили сос. Овкусява се с чесън и се сервира с препечен хляб.
Bigoli – това е разновидност на спагетите, характерна за региона Венето и Венеция. Представляват дебели и кухи спагети, приготвени от патешки яйца и елда. Поднасят се с печена патица, зеленчуци и чаша сухо червено вино.
Torrone – това е кремообразен, лепкав сладкиш, който се прави от мед, бели яйца, печени ядки и цитрусови кори. Произходът му не е ясен, но се смята, че корените му са в Сицилия или Ломбардия.

Ние в К-експрес ценим различните националности и богатството на тяхната кухня. Обичаме да черпим разнообразие от продуктите, техниките на готвене и ястията на тези кухни, като се опитваме да влагаме по нещо ново и интересно в нашите рецепти.

Екипът на К-експрес.