Храни и тенденции в храненето, които да очакваме през 2018 година

2018-02-20

Или какво ще бъде модерно през тази година

Също като при модата и храната следва своите тенденции и през 2018 година, те ще продължават да се развиват с пълна сила. Желанието за здравословно хранене, въвлича тенденции и интересни храни от цял свят. Наред с все повечето почитатели на вегетарианската и веган кухнята, популярна ще бъде и „флексибилната диета” тя включва главно растителна храна, но и много рядка консумация на месо и риба. Заедно с това много силно ще бъде застъпено и нутритарианството, което представлява хранителен режим, съобразен с индивидуалните хранителни нужди на човека, плюс добавени големи количества витамини, минерали и антиоксиданти. През 2018 година ще се запази тенденцията хората да търсят „чиста храна” или иначе казано храна от малки ферми и занаятчии - екологична, без ГМО, оцветители и консерванти.

А ето и някои от модерните суперхрани за 2018 година:
Моринга – това е най-новият член на семейството на суперхраните. „Моринга” е дърво още известно като „дървото, което никога не умира”, а плодът е не просто ядливо растение, а истинска суперхрана. Богата е на калий, фибри и витамин А и C. На вкус е леко пикантна и горчива и наподобява вкуса на хряна. Подходяща е като добавка в шейкове, смутита и фрешове, като ги прави истинска енергийна бомба.

Динени семки – признати също в семейството на суперхраните. Богати са на аминокиселини,  магнезий, протеини и витамин B и са много полезни за кръвното налягане, метаболизма и сърдечно-съдовата система. Освен за организма са благоприятни за кожата и косата. Сега вече има добра причина да не махаме семките от любимата диня

Ядковото олио - набира все по голяма популярност. С по-ниското си съдържание на трансмазнини е предпочитано като по-здравословен заместител на олиото и зехтина.
Студено пресовано олио от кашу, бадем, лешник и други ядки ще бъдат хит през 2018 година.

Все по-малко захар – тя е основен причинител на диабета, наднорменото тегло, безсънието и състарената кожа. Тенденцията за консумация на по малко захар и повече веган десерти ще остане застъпена и през тази година. Вместо захар, като подсладител ще се използват натурални продукти като естествени сиропи, фурми или сорго (род тревисти растения от семейство Житни).

Маки бери  - през последните години, след навлизането на годжи бери и акай бери, дойде ред и на маки бери. Той е с по мек вкус и съдържа много антиоксиданти, фибри и витамини. Подпомага храносмилането и метаболизма и е подходяща добавка към здравословната закуска.

Брезова вода – голям хит през 2018 година ще бъде брезовата вода. Тази напитка е богата на витамин С и действа благоприятно върху кожата, а също така премахва токсините в организма.

Ядливи цветя – тук не става дума за здравословна добавка към менюто, а по-скоро за възможността да се насладим и вкусово, освен визуално, на красивите допълнения към десертите и салатите.

Гъба чага – много неапетитна на външен вид, но много богата на фибри, магнезий, калий и желязо. Високото съдържание на антиоксиданти в тази гъба, подсилва имунната система.

Храни преминали ферментация – те изобилстват от полезни бактерии, които поддържат баланса на чревната флора. Типични наши представители са киселото зеле и кефира.

Ние в К-експрес сме отворени към новите тенденции и интересни храни от цял свят и ценим всички дарове, които природата ни поднася.
Екипът на К-експрес.