Из дневниците на един постещ

2017-11-29

Какво са постите?

Постите започнаха и е време за равносметка. Колко от Вас успяват да се лишат от храните с животински произход и да се обърнат към себе си? Нека започнем обаче от това какво са постите и след това ще споделим нашите наблюдения и мнения на постещите от екипа ни.

Постите са свързани с пречистването на душата и тялото и водят началото си от религията като едно от определенията е „въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна”. Постът сам по себе представлява изключване на продукти с животински произход от менюто и спазване на определени порядки.

Не бива да се забравя, че по време на пост човек трябва да се лиши и от алкохол (червено вино може да се употребява всеки ден в умерени количества, с изключение на сряда и петък), сексуални контакти и шумни забавления. Смисълът е за определен период от време, да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развитие. Въпреки че в днешно време постите все повече губят религиозния си смисъл и много хора ги свързват все повече с диета или режим на хранене, то не това е тяхното предназначение. В периода на пост, човек трябва да се стреми да премахне от мислите си злободневните проблеми, агресията и завистта към околните. Смисълът на постите е универсален и не се свежда само до една религия, пост има не само в християнството, но и в будизма, юдеизма и мюсмюманството.

В православната християнска религия има 2 големи поста –Великденските пости и Коледните пости.
Великият Великденски пост продължава седем седмици до Великден. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо. Коледните пости са вторите по продължителност пости след Великия пост. На Коледни заговезни, 14 ноември, за последен път се блажи. Продължава 40 дни и приключва с трапезата на Бъдни вечер, на която за последен път трябва да присъстват само безмесни и безмлечни ястия. Следващият ден – 25 декември, е Рождество Христово и край на 40-дневните пости

При постите съществуват шест степени на строгост:
- всичко, освен месо (Месни заговезни);
- вкусване на риба;
- гореща храна с растително масло;
- гореща храна без мазнина;
- студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);
- пълно въздържане от храна.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки. За тях православната църква прави изключение – допускат се млечни продукти, но не и месо. Който е болен или има хронични заболявания, но иска да пости е най-добре да се посъветва с изповедника си  как да спази поста без да навреди на здравето си и най-вече да се посъветва с лекаря си.

А сега и малко лични впечатления от постещите в екипа на К-express. Изключването на храните с животински произход се оказа трудна задача, поради вече създадените навици и забързаното ежедневие. Допълнително споделиха, че трудността идва и от факта, че много от близките и приятелите не постят и изкушенията са били около тях. Някои от колегите споделиха, че към края на периода са почувствали лекота и дори отслабнаха с по 1-2 кг, което отдават на строгия режим. До колко са направили крачка напред в личностното си развитие, това ще си проличи с времето и ще видим колко от тях ще повторят и при следващия пост.

Ние в K-express вярваме, че разнообразието от различни постни продукти и комбинации могат да открият пред постещия нови възможности и неочаквани комбинации, които са не по-малко вкусни и питателни за организма.  

Екипът на K-express