Природни лечители – авокадо

2018-01-10

Помогнете на тялото си чрез храните, които приемате

Авокадото е плод богат на минерали, витамини и протеини, който не случайно наричат плодът-чудо. Макар че се класифицира като плод, по хранителна стойност наподобява ядка, а по консистенция – зеленчук. Спрямо сорта, цветa на кората му варира от зелено до тъмно кафяво, а вътрешността му съдържа само една семка, която често е бъркана с костилка заради големината си. Авокадото има 80 различни разновидности, но най-познати са сортовете Хас и Фуерте.

Авокадото произхожда от Централна Америка, но в днешно време се отглежда в страните с топъл и влажен климат. Освен с множеството ползи за здравето, авокадото е широко разпространено и в козметиката. От маслото му се произвеждат различни козметични кремове, маски, шампоани и балсами. Половин намачкано авокадо премахва торбичките под очите и е чудесна домашна маска за коса. Дори костилката на авокадото има своите свойства. След взаимодействие с въздуха, течността в костилката се оцветява в черно или червено, заради което в миналото тази течност е използвана за мастило.

Какви други полезни съставки съдържа авокадото и с какво помагат на организма ни?

Авокадото е източник на полезни вещества и не случайно влиза в категорията на суперхраните. Богато е на витамини - А, Е, D, C и К, витамини от група B, магнезий, цинк, фосфор, желязо, мед и други. Друга полезна съставка е високото съдържание на фибри – 100 грама авокадо съдържа до 6-7 грама фибри. Приемът на фибри е важен за организма, защото спомага за поддържането на теглото в граници, регулира кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2. Авокадото е богато на антиоксиданти, сред които зеаксантин и лутеин, които са полезни за здравето на очите. Друга полезна съставка в авокадото е наличието на каротеноиди. Макар да е известно, че те се съдържат в оранжевите и червени зеленчуци, авокадото е наситен източник на каротеноиди. Намират се в тъмнозелената обвивка точно под кората, затова е важно как ще бъде обелен плодът. Каротеноидите предпазват сърдечно-съдовата система и предотвратяват появата на някои видове рак. Високото съдържание на фибри и малкото въглехидрати в авокадото, поддържат организма сит и спомагат за дългосрочната загуба на наднорменото тегло. Не на последно място авокадото е много подходяща храна за бебета и малки деца. Богато е на протеини и мазнини, гликемичният индекс е нисък и има много малко съдържание на захари.

Как да запазим авокадото свежо?
Ако се използва половината от плода, след взаимодействие с въздуха месото на плода става кафяв – най-лесният начин е просто да изрежем оцветената част. Друг вариант за запазване на плода е да намажем средата му с лимонов сок или зехтин, да го поставим в торбичка и да изтеглим въздуха от нея или пък да го покрием с парчета нарязан лук.

Авокадото намира все по голямо приложение в кулинарията. Ако не харесваме натуралния му вкус, може да го прибавим към салати, сосове, фрешове и смутита, да го намажем на препечена филийка или да го използваме като заместител на мазнините при готвене.

Ние в K-express ценим даровете на природата и полезните качествата на продуктите и с радост ги влагаме в ястията си като класически и нови предложения.

Екипът на К-експрес.