Природни лечители – червено цвекло

2017-09-29

Помогнете на тялото си чрез храните, които приемате

Цвекло е кореноплоден зеленчук. Най-позната за нас разновидност е червеното цвекло, което  разпознаваме с тъмно-червените му корени, зелени листа и специфичен вкус. В миналото римляните са използвали цвеклото за понижаване на висока температура. Смятало се, че сока от цвекло стимулира черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, червата и далака, а също укрепва сърцето и пречиства кръвта. Цвеклото се използвало и като козметичен продукт. В древността жените миели косите си със сок от цвекло и придобивали червен отенък на косата.  Според римляните, ако мъж и жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят. 

И в днешно време цвеклото е известно с невероятните си ползи за здравето. Съдържанието на желязо, подпомага устойчивостта на организма срещу анемия. Бетаинът, в корена на цвеклото защитава срещу рак. С множеството си полезни съставки цвеклото подпомага предпазването от атеросклероза, нормализира кръвното налягане, прочиства организма и кръвта. Спомага за лекуването на стомашна язва, болести на черния дроб и жлъчката и дори предотвратява образуването на разширени вени. Въпреки наличието на захари, цвеклото е много подходящо за консумиране от диабетици. Освен за редуциране на теглото, при диета с цвекло то укрепва организма и прави косата и кожата сияйни.

Цвеклото съдържа 88% вода, а също и редица полезни вещества като белтъчини, калий, калций, фосфор, желязо, йод, кобалт, флоур, магнезий, фосфор, бетаин и много други. Цвеклото е богат източник на витамин С, В1, В2, В12 и каротин. Благодарение на полезните вещества, цвеклото ускорява процеса по обмяна на вещества в организма. Подходящо е като съставка в диетично меню, заради ниското съдържание на калории – 44 кал. на 100гр.

Най-често за консумация се използва корена на растението, който има наситен червен цвят. Може да се консумира сурово, варено, печено или като прясно изцеден сок, но е най-полезно  сурово или с минимална обработка. Листата на цвеклото също са подходящи за консумация. Те наподобяват вкуса на спанака и могат да се приготвят на пара или сварени. Цвеклото е подходящо за извличане на боя, а в промишлеността се използва като оцветител за доматено пюре, лютеница, сосове, сладка и десерти.

Цвеклото е важна съставка, която не трябва да изключваме от менюто, особено през зимния период. В съчетание с ябълки, моркови и лимони направени на сок, може да укрепи организма и да го предпази от грип. Цвеклото е полезно и при активно трениращите хора тъй като щади кислородните запаси и дава енергия на организма. В днешно време приложението му в кулинарията постоянно се развива. Освен в познатата на всички супа Борш е много приятна добавка при печено месо и като част от различни видове салати и плодови сокове. Препоръчваме добавянето на настъргано цвекло към класическата салата от зеле и моркови.

Ние в K-express ценим полезните качествата на известните и познати продукти и с радост ги влагаме в ястията си като класически и нови предложения.

Предходната статия от поредицата природни лечители може да видите тук: http://k-express.bg/polezno/prirodni-lechiteli-ae-kartofite-74-3/

Екипът на K-express