Природни лечители – картофите

2017-06-19

Помогнете на тялото си чрез храните, които приематe

Картофите са познати на българите и са силно застъпени в националните ястия. Те са многогодишни растения от семейство Картофови и се отглеждат основно заради техните грудки (клубени), които съдържат скорбяла. Картофите се нареждат след ориза, пшеницата и царевицата по обем на отглеждане.
Картофените растения имат бели до виолетови цветове и жълти тиченки. Повечето видове имат двуполови цветове, които се опрашват, но много често се среща и самоопрашване. След като разцъфнат, част от разновидностите образуват плод с до 300 семена, който прилича на зелен домат. Интересно е, че могат да се намерят двустранни присади, които разждат както картофи така и домати.
Картофите произлизат от Южна Америка, където се срещат над 200 вида диворастящи картофи. Растат основно в  Мексико, Централна Америка, Андите, Аржентина, Уругвай и Чили.  Първите картофи са посадени в щатите през 1836 година в Айдахо, който и до сега е производител на 30% от производството на картофи за САЩ. Има сведения, че жители от Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години. Картофите стават разпространени в останала част на света след като европейците започват да контактурат с американци в началото на 16 век. Тогава картофът е бил пренесен в Испания, а от там се разпространява в Европа. Името „картоф” произлиза от италианското „тартуфоли”, заради приликата на картофа с трюфел.  Първоначално испанците гледали с недоверие към картофа и го смятали за нездравословна храна, но по време на войните той се оказал много полезен, защото запасите от храни били заграбвани от чужди войски, а картофът оставал скрит под земята. Смята се, че картофът се появил в Ирландия след корабокрушение на Испански галеони. Картофите станали толкова популярни, че през 17 век дори започнали да изместват пшеницата. В континентална Европа първоначално картофите са смятани за храна на простолюдието, но след 18 век добиват популярност и в по-висшата класа.
В днешно време картофите растат свободно както в Централна и Северна Европа, така и в Северни и Източноевропейски държави. Същевременно отглеждането им в Южна и Източна Азия нараства. По данни от Организацията за прехрана и земеделие през 2012 година производството на картофи в света е достигнало 364 млн.тона. Основни сортове картофи отглеждани в България са Аквила, Бинте, Ранна роза, Самоков 729, Саския и Ерстлинг.
Картофите имат високо съдържание на белтъчини, ваглехидрати, минерали и витамини, особенно на витамин Ц.  Имат ниско съдържание на наситени мазнини, натрий и холестерол. Те са силен източник на фибри и калий. Богатото съдържание на фибри подпомага защитата на дебелото черво. Картофите поддържат нивото на кръвна захар. Младите картофи съдържат ограничени количества токсични химикали, затова са добър хранителен източник. Червените картофи съдържат флавоноиди и витамин А. Около 70-80% от теглото на картофа е вода. Картофите съдържат  гликоалкалоиди - токсични съединения, като преобладаващи са соланин и чоканин. Те се разрушават частично при готвене на над 170 градуса.
Картофите са силно застъпени в менюто на хората. Приготвят се по много и най-различни начини, като основно изискване е да бъдат добре сготвени, за да се освободи нишестето от тях и да бъдат годни за ядене. Има много и разнообразни ястия, в които картофите могат да бъдат варени, печени, пържени, белени или с кожа или пък овкусени с много подправки. Могат да бъдат компонент от ястия, например класическото „Пиле с картофи”, да са комплимент към ястие като тук ще споменем любимата гарнитура „Пържени картофи” или сами да се превърнат в ястие – „Пълнен картоф”. Възможностите са много.

Ние в К-експрес ценим даровете на природата и полезните качества на суровините, които влагаме в нашите рецептури, а картофите са неизменна част от нашето меню.

Екипът на К-експрес.