Сирене

2017-07-28

Обиколка из света на сирената

Сиренето е млечен продукт, претърпял промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли и витамини. Сиренето притежава висока калоричност, заради високото съдържание на белтъчини и мазнини.
В България „сирене“ обикновено наричаме бялото саламурено сирене, но в света съществуват стотици видове сирена и всяко от тях има специфични характеристики, свързани с технологията на приготвяне, вида млякото от който се произвежда и мястото на производство. Сирената се различават по вид и вкус, но за да усетим истинския вкус на сиренето, трябва да намерим подходящата храна и напитка, с която да го съчетаем.

В следващите редове ще Ви запознаем с част от най-известните и интересни сирена по света:
Чедър – е традиционно английско сирене, което се приготвя в няколко различни варианта, с различен цвят и аромат. Вкусът му може да е както мек, така и силен и дори остър. Едно от най-ценните му качества е високото съдържание на калций.
Рокфор – е едно от най-известните видове синьо сирене. Сърцевината му е покрита със синя плесен и има специфичен вкус и аромат. Подходящо е в съчетание с плодове.
Ементал – е традиционно швейцарско сирене, по известно като “сиренето с дупките”. Големите кръгли дупки по сиренето са причинени от въздуха, който излиза от него при ферментация му. На цвят е жълто, а вкусът му е едновременно сладък и леко пикантен, но не и натрапчив. Името Ементал произлиза от река Еме, където се отглеждат кравите, от чието мляко се прави сиренето.
Гауда – е твърдо холандско сирене. То е жълто на цвят и обикновено го разпознаваме по червената му обвивка. Според периода на зреене, вкусът му се променя. Подходящо е в комбинация с плодове и ядки.
Моцарела – е италианско сирене, което традиционно се произвежда от биволско мляко във формата на бели топки. То е меко, несолено и леко на вкус и най-често се среща като завършек към салати.
Пармезан – е друго известно италианско сирене. То е твърдо и ронливо сирене и вкусът му напомня на карамел и ядки. Най-често се използва настъргано.
Камамбер – произхожда от Нормандия. Външността му е с твърда обвивка, а сърцевината мека и пухкава. Камамбера има лек аромат на гъби.
Стилтън голд – това сирене съдържа в сърцевината си истински парчета злато, които могат да се ядат. То е едно от най-скъпите сирена във Великобритания, като за килограм цената му е 608 паунда.
Епойсес – е най-миризливото сирене в света и е било любимото сирене на Наполеон. Миризмата му е толкова силна, че е забранено да се носи в обществения транспорт във Франция.
Пуле – е най-скъпото сирене в света. Произвежда се в близост до Белград и се прави от магарешко мляко. За един килограм сирене са нужни 25 литра мляко, а цената му за един паунд (453гр.) е 1700 долара.
Фета – е популярно средиземноморско сирене. Прави се от козе мляко и обикновено се поднася нарязано на малки парченца, тъй като вкусът му е наситен.
Касу Марзу – е популярно италианско сирене от остров Сардиня. Прави се от овче мляко, като към него се добавят ларви на местен вид мухи. Тяхната киселина разбива мазнината в сиренето и то става меко и течно. Някои хора консумират сиренето директно с ларвите, а други ги махат, защото червейчетата скачат на 15 см височина.
Сирене от млякото на лос – това сирене се произвежда само в Швеция, където се отглеждат трите лоса – Джилиан, Хелга и Джуна. Те се доят само два пъти в годината, което е достатъчно за направата на 330 килограма сирене годишно, а цената за килограм е 300 долара.

Ние в К-експрес ценим разнообразието и богатството на различните видове продукти, обичаме да четем за тях, а при възможност да ги влагаме и в нашите ястия.

Екипът на К-експрес